TANZANIA OG ZANZIBAR

Safari - Kilimanjaro - Sol og bad på Zanzibar

Tanzania byr på en spennende kultur, og menneskene gir deg minner for livet. Enten du ønsker vill og vakker natur på safari eller avslappende dager på stranda, er Tanzania stedet for deg. Ta en kombinasjonsreise med safari, kultur og sol og bad på Zanzibar. 

Tanzania har det høyeste fjellet i Afrika - Mount Kilimanjaro 5896 moh, den lengste og dypeste innsjøen i Afrika - Lake Tanganyika og den største innsjøen i Afrika - Lake Victoria. I tillegg er store arealer vernet i nasjonalparker. De mest kjente er Serengeti, Ngorongoro krateret, Tarangire, Lake Manyara, Ruaha, Mikumi og Selous. Den årlige gnu vandringen i Serengeti mellom juli og oktober er et av høydepunktene for en safaritur til Tanzania, men du kan også oppleve dyrene tett på i alle de andre parkene.

Ta turen opp til Uhuru peak på toppen av Kilimanjaro. Det finnes mange ruter opp - de tar fra 5 - 10 dager. Den mest vanlige er Marangu, hvor man bor i enkle hytter.Zanzibar er en del av Tanzania. Den vakre øya er kjent for sin swahili-kultur og er en god blanding av Afrika, Arabia og Asia. D fleste drar til Zanzibar for å nyte de vakre, hvite strendene som ligger nord og øst på øya. Zanzibar er imidlertid mye mer enn vakre strender. Få med deg en dag eller to i hovedstaden Stone Town i løpet av oppholdet. Her finner du mange trange små gater, med eksotiske butikker, arabiske hus med flotte utskårne dører og balkonger, som henger over gatene og får dem til å virke enda smalere. De fleste av innbyggerne er afrikanere, men det er også mange av arabisk og indisk avstamming. Byen har også et stort marked, hvor du kan kjøpe det meste av kjøtt, fisk, krydder, frukt og grønt. På ettermiddagen kan du nyte utsikten og solnedgangen, med god mat og drikke fra takterrassen på Africa House Hotel.

Zanzibar kalles ikke for krydderøya uten grunn. Her dyrkes det nellik, kanel, muskat, kardemomme og pepper. En guidet kryddertur er både spennende og lærerik.

Ta kontakt - vi kjenner Tanzania og Zanzibar

GEOGRAFI OG MILJØ

Tanzanias landskap er svært variert. Landet har store fjellområder, savanner, innsjøer, og en kystlinje med både korallrev og mangroveskog. Afrikas høyeste fjell, Kilimanjaro, samt den største afrikanske innsjøen, Victoriasjøen, ligger i Tanzania. Landet har et subtropisk klima. Det er to regntidsperioder: En fra mars til mai, og en fra november til januar. Landet har et svært rikt plante- og dyreliv, og er blant annet kjent for det sorte nesehornet.

Cirka 39 prosent av landområdene i Tanzania er vernet i form av nasjonalparker eller viltreservater. Til tross for dette mister Tanzania 3500 kvadratkilometer med skogområder i året, på grunn av utvidelse av jordbruksproduksjonen.Andre miljøproblemer i landet er blant annet forørkning, jorderosjon og ødeleggelse av korallrev langs kysten. Tanzanianske myndigheter sliter også med ulovlig jakt i nasjonalparkene og smugling av elfenben.

 

HISTORIE 

I flere århundre ble Tanzania, og da spesielt kystområdene i landet, sterkt påvirket av arabisk kultur gjennom handel og sjøfart. På Zanzibar ble det blant annet opprettet en arabisk handelsstasjon, og fra 1698 var Zanzibar (som utgjør de to øyene Unguja og Pemba) underlagt den arabiske sultanen av Oman. Tanzania har vært under både tysk og britisk herredømme i kolonitiden. I 1886 ble Tanzania, eller Tanganyika (fastlandet av Tanzania), et tysk protektorat. Zanzibar beholdt sin selvstendighet til det i 1890 kom under britisk styre. Tysklands nederlag etter første verdenskrig førte til at Tanganyika ble gitt til Storbritannia som mandatområde. I 1961 ble Tanzania selvstendig, og året etter ble det opprettet en republikk hvor Nyerere ble valgt som landets første president. Zanzibar ble først selvstendig i 1963, og året etter gikk Tanganyika og Zanzibar sammen og dannet en union med navnet "United Republic of Tanzania". Presidenten Nyerere vedtok i 1967 et sosialistisk program for landets utvikling. Hans parti var lenge det eneste tillatte partiet. Tørke og nedgang i matproduksjonen førte imidlertid til at landet innførte flerpartisystem og markedsøkonomi på 1990-tallet.