SRI LANKA

Kultur - tradisjon - sol & bad

Sri Lanka er den dråpeformede, grønne perlen i Indiahavet, tidligere kjent som Ceylon. Landet har en fantastisk rik historie med kongeriker, kolonimakter og kjøpmenn, som tjente seg rike på krydder og te. Sri Lanka byr på endeløse naturopplevelser - fra krystallklart vann på fantastiske sandstrender, til imponerende nasjonalparker, og flere steder som står på UNESCO verdensarv liste for natur og kultur.

Kombinasjonen av strandliv og opplevelser er uslåelige i dette smaragdgrønne landet sørøst for India. Den ene dagen bader du i en turkis lagune, den neste rusler du rundt på et gatemarked med et mylder av sykler, eksotisk frukt og matdufter. En ferie på Sri Lanka er en ferie full av opplevelser. Her kan du sole deg og bade, dykke etter skipsvrak langs kysten, eller dra inn i en av de mange nasjonalparkene. Du kan også besøke noen av de mange kulturskattene, som det berømte Tannens tempel i Kandy eller den mektige løveklippen i Sigiriya.




En fornøyelig og ikke minst rimelig ferieaktivitet på Sri Lanka er shopping. Her finnes batikk, fargeglade masker, utsøkte trefigurer, og vakre edelstener, til svært rimelige priser, for ikke å snakke om spennende krydder og te.

På Sir Lanka er klimaet tropisk med ganske jevne temperaturer rundt 30 grader i luften på dagtid, året rundt. I begynnelsen av året dominierer nordøstmonsunen som gir regn på østsiden. Fra april og frem til midten av juni er det mest regn i vest.


Ta kontakt - vi kjenner Sri Lanka

GEOGRAFI OG MILJØ

Sri Lanka er ei øy som ligger i Det indiske hav. Landskapet kan deles inn i tre hovedtyper: det regnfulle lavlandet i sørvest, det tørre lavlandet i nordøst og høylandet i sør. Det høyeste fjellet, Adams Peak, er på 2238 meter over havet. Ned fra fjellet renner elver i mange retninger. Langs kysten finnes sandstrender og laguner. Klimaet er tropisk og varmt med få forskjeller mellom årstidene, men temperaturen varierer derimot mellom regionene i landet. I den sørvestlige delen er det varmt og fuktig, i nord er det tørt og svært varmt og i høylandet i sør er det kaldere. Sri Lankas største miljøproblem er rask avskoging. Dette har ført til jorderosjon, ødeleggelse av naturlige tilholdssteder for dyr og økt sårbarhet for flom. På 1970-tallet startet myndighetene et treplantingsprosjekt. De har også gjort hogst av skog som ligger mer enn 1500 meter over havet forbudt. Tiltakene har dessverre hatt liten effekt, og Sri Lankas skog fortsetter å forsvinne.

HISTORIE 

Før portugiserne kom til Sri Lanka i 1505 var det to singalesiske og et tamilsk kongerike på øya. Til tross for hard motstand fra innbyggerne, koloniserte portugiserne øya raskt. På midten av 1600-tallet ble portugiserne fordrevet av nederlenderne, som igjen ble beseiret av britene mot slutten av 1700-tallet. Britene etablerte store te- og gummiplantasjer, de innførte pengeøkonomi og tvang innbyggerne til å betale skatt. Som en reaksjon på kolonimakten vokste det fram en frigjøringsbevegelse som krevde selvstendighet. Først i 1948 ble landet en selvstendig stat i Det britiske samveldet. Motsetningene mellom singaleserne og tamilene vokste. En del av årsakene var at den singalesiske delen av befolkningen fikk spesielle fordeler. I tillegg ble det bestemt at det offisielle språket skulle være singalesisk og deres religion, Buddhisme, ble offisiell statsreligion. En tamilsk radikal bevegelse, De tamilske tigerene (LTTE) vokste frem og krevde en selvstendig tamilsk stat. Fra 1983-2009 ble landet herjet av borgerkrig på grunn av konflikten mellom singaleserne og tamilene.