NEW ZEALAND
Flott natur - Spennende kultur - Maoritradisjoner
New Zealand er kjent for sitt fantastiske landskap, med høye fjell og dype fjorder, vulkaner, fossefall, vakre strender, skoger og turkise innsjøer. Landet er et paradis for naturelskere, og har et klima som passer for de fleste. Fra subtropisk på den nordligste delen av Nordøya, til et litt mer kjølig klima på Sørøya.
Maoriene var de første til å befolke New Zealand. De kom opprinnelig fra Polynesia og innvandret til New Zealand i løpet av 1200-1300-tallet. Det maoriske navnet på landet, Aotearoa, oversettes som regel som "den lange hvite skyens land".
Vil du svømme med delfiner, vandre i fjellene, smake på vin, oppleve Maori-kultur, bade i varme kilder, besøke grotter med glødende mark, så er New Zealand et perfekt land å besøke.
Vi besøkte New Zealand i februar 2024. Med leiebil utforsket vi Nordøya og Sørøya i 3 uker. Det ble en eventyrlig reise, hvor naturopplevelsene nærmest sto i kø.
På Nordøya besøkte vi Waitomo "glow-worm" grottene, og Rotorua med alle sine termalske kilder som syder og koker. Den mest spesielle opplevelsen var å besøke en maori landsby, hvor vi fikk lære historien og ta del i noen av deres helt spesielle tradisjoner.
Vi gikk flotte turer på begge øyene, men den mest spektakulære, var nok turen inn til foten av Mount Cook på Hooker Valley track. Queenstown var nok den byen vi likte best, med sin nærhet til både fjell og fjord. I fjellene vest for Christchurch besøkte vi de helt særegne steinformasjonene på Castle Hill, og i Akaroa fikk vi oppleve den eneste byen som franskmennene etablerte på New Zealand.
Ta kontakt - vi kjenner New Zealand
GEOGRAFI OG MILJØ
De to hovedøyene, Nordøya og Sørøya, er adskilt av Cookstredet. Begge øyene har mange fjell. Samlet har de en kystlinje på totalt 15 000 km.
New Zealand har aktive vulkaner og geysirer. Hvert år er det cirka 20 000 jordskjelv. Av disse er omkring 200 merkbare for mennesker, og enkelte har gjort omfattende skader.
På Nordøya er det fjell i den sørlige halvdelen. Ruapehu, som rager 2797 meter over havet, er høyeste topp. Nord for denne vulkanen ligger landets største innsjø, Taupo, i et område med tallrike varme kilder. Nordsiden består av en landtunge med lavland, åser og mange små øyer. Langs kysten i både øst, vest og sør er det fruktbart lavland. Vestsiden får mer regn. I øst varierer muligheten til å drive landbruk og husdyrhold avhengig av regnskyggen.
70 prosent av Sørøya består av fjellkjeder. Den mektigste er Søralpene (Southern Alps) som strekker seg langs nesten hele øya fra nordøst til sørvest. Her er det høyeste fjellet Aoraki/Mount Cook, 3754 meter over havet. I fjellene er det over 3000 isbreer og mange smale innsjøer, de fleste over 300 meter dype. I sørvest er det smale fjorder og trange daler med fosser (Fiordland). Lavland finnes særlig langs øst- og sørkysten.
HISTORIE
Mauritius var kjent av arabiske og malayiske sjøfarere fra omtrent 1000 e.Kr., og øya hadde sannsynligvis ingen opprinnelig befolkning. Portugisiske sjøfarere besøkte øya på 1500-tallet, men slo seg ikke ned. Den første europeiske kolonisering kom med nederlenderne fra 1598, som gav øya navnet Mauritius, og etablerte handelssenter på øyene. De forlot kolonien i 1710 og 5 år senere okkuperte franskmenn øya. Den ble en velstående koloni under det franske Østindiske kompani. Franskmennene bygde ut en plantasjeøkonomi med sukker som det viktigste produktet og med slaver fra Øst-Afrika og Madagaskar som arbeidskraft. Mauritius ble okkupert av Storbritannia i 1810, ble formelt en britisk koloni i 1814 og ble ombygget til en marinebase under Napoleonskrigene. Mauritius fikk økt selvstyre i 1961 og ble selvstendig innen det britiske samveldet i 1968. Kreoler i Mauritius er etterkommere etter tidligere sukkerplantasjeeiere og slaver, og indo-mauritiere stammer fra indiske immigranter, som ankom øyene på 1800-tallet for å arbeide etter at slavehandelen var blitt forbudt i 1835.