MALDIVENE

Hvite strender - Korallrev - Krystallklart vann

Det er vanskelig å beskrive hvor vakkert det er på Maldivene. Noen ganger sammenlikner vi det med et postkort. Vi ser ofte bilder og postkort fra flotte reisemål, men når vi kommer dit er det ikke alltid slik som på bildene. På Maldivene derimot, er det som om man lever i postkortet. Det er akkurat så flott som du ser på bildene, og kanskje enda litt finere.

Når du tar på deg dykkermaska og legger på svøm, ja da kan havet lett forveksles med et akvarium. Fiskene er akkurat så fargerike som du har sett på bilder og film, og havet har nøyaktig den flotte asurblå fargen du alltid har drømt om. Temperaturen i havet ligger på 28 - 32 grader hele året, så snorkleturen kan fort vare en time eller mer. Er du heldig treffer du på en skilpadde eller to, en murene som gjemmer seg under korallene, eller kanskje en stor triggerfisk som "står" i vannet og passer på eggene sine. Du kan snorkle med djevelrokker, og er du ekstra heldig kan du både se og svømme med hvalhai.





Vi har mange turer til Maldivene bak oss, og vi slutter aldri å lengte tilbake straks vi har kommet hjem. Selv om mange øyer er så små at vi her i Norge ville kalt det for en "holmetur", er det rett og slett ikke mulig å kjede seg. Hvert minutt er en opplevelse, enten man snorkler, spiser, rusler rundt øya, blir med på utflukter, eller sitter og ser på sola som synker i havet

Myndighetene på Maldivene har åpnet for turisme på lokaløyer de siste årene. Det har vi også prøvd. En annerledes og spennende opplevelse. Vi har fått gode venner på lokaløya Maafushi, og kan gi anbefalinger om både hotell og aktiviteter.


Ta kontakt - vi kjenner Maldivene

Korallplanting i Renee's Garden



På øya Maafushi i Sør Male Atollet er det mulig å delta i arbeidet med å plante koraller. Det var Renee Sørensen fra Kragerø som startet prosjektet i desember 2017. Korallene på de første rammene som ble satt ut, har nå vokst seg store, og det er et yrende fiskeliv. Renee startet også dykkesenteret Eco Dive Club. Etter at Renee døde i mai 2018, er det Renee's familie og guttene på Eco Dive Club som driver prosjektet videre. Prosjektet har egen Facebook side. Vi formidler gjerne kontakt. 


GEOGRAFI OG MILJØ

Maldivene ligger sør for det indiske subkontinentet, og består av en kjede på nesten 1 200 koralløyer. Øyene er bare et par meter over havet og er derfor svært sårbare for en stiging i havnivået. Øyriket er et populært turistmål. 

Maldivene regnes som det lavest liggende landet i verden fordi koralløyene har en gjennomsnittshøyde på to meter over havet. Øygruppen består av 26 atoller og omfatter rundt 1190 små øyer. Atollene er blitt dannet i kraterområdet på den maldiviske åsryggen, som en gang var en del av kontinentet Gondwana. 

Maldivenes korallrev og sjødyr er truet av korallgruver etablert av smykkeindustrien, sandoppmudring og forurensning. Et annet miljøproblem er at mange av øyene er truet av erosjon, da mange av de naturlige revene som har beskyttet øyene er blitt ødelagte.  

HISTORIE 

Maldivenes tidlige historie er for det meste ukjent. De første innbyggerne kom sannsynligvis fra Sør-India og Sri Lanka. På 1100- tallet etablerte østafrikanere og arabere seg på øyene, og de nåværende innbyggerne er en blanding av disse etniske gruppene. Ifølge en berømt legende kom den singalesiske prinsen Koimala til øya med sin kone, som var datteren til Sri Lankas konge, og styrte øya som sultan. Gjennom århundrene er øyene blitt besøkt og påvirket av sjøfolk fra Arabia og det Indiske hav. Det opprinnelig buddhistiske folket ble omvendt til islam på 1100-tallet og ble et muslimsk sultanat. Portugisere lyktes å erobre øyene fra 1558 til 1573, da de ble beseiret av krigsherren Muhammad Thakurufar Al-Azam. Selv om øyene ble styrt som et islamsk sultanat i det meste av perioden fra 1153 til 1968, var Maldivene et britisk protektorat fra 1887 til1965. I 1953 prøvde man å innføre republikansk styreform, men uten hell, og det muslimske styret fortsatte på øyene. I 1965 ble Maldivene selvstendig og tre år senere ble styresettet endret til republikk og landet fikk sitt nåværende navn.