HELLAS

Gresk mat - Gjestfrihet - Kultur - Sol og strand

De fleste greske restauranter drives fremdeles etter gamlemåten, som en familiebedrift hvor "mamma" er kokk, og resten av familien hjelper til med andre oppgaver i restauranten. Mammas mat setter alle pris på i Hellas, både fastboende og turister. Tennene løper nesten i vann, bare ved tanken på en deilig stifado til middag, eller kanskje du heller foretrekker meze, hvor du får en smakebit av mange forskjellige greske delikatesser.

Med over 1400 bebodde og ubebodde øyer å velge mellom er sjansen for å finne sin egen favorittøy stor, enten du vil tilbringe ferien i fred og ro helt for deg selv på en egen strand, eller feriere med gode venner på et mer livlig sted.
Vi har besøkt mange av de greske øyene, og drømmer fremdeles om å besøke enda flere. En av våre absolutte favoritter, er den store øya Chios, med de spesielle byene Pirgi og Mesta, og den fraflyttede fjellbyen Anavatos med sin svært dramatiske historie. Vi har også forelsket oss i den knøttlille øya Telendos, som er nesten helt bilfri, og kun kan nås med en liten ferje fra Kalymnos.

Kreta er også en favoritt, særlig hvis vi kommer oss vekk fra den store mengden av turister på Chaniakysten. Samariakløften og Imbroskløften er gode alternativ når du har lyst til å bevege deg litt i ferien. Fra 1250 m.o.h ned til 0, var en opplevelse som vi gjerne forsøker en gang til.

Vi kjenner Hellas, og har besøkt nesten 20 øyer. Vil du ha hjelp med valg av øy, hotell og flybilletter er det bare å kontakt med oss.

Ta kontakt - vi skreddersyr tilbud i alle prisklasser.

GEOGRAFI OG MILJØ

Hellas ligger i den sørøstlige delen av Europa og strekker seg over 132 000 kvadratkilometer fra fastlandet og ut i Middelhavet. Landet er preget av fjell og har svært variert geologi. Landområdet har sunket slik at kystlandet delvis er satt under vann. På grunn av disse endringene har øybuer tvers over Egeerhavet oppstått. Hele området er strukturelt ustabilt, og jordskjelv er svært vanlig. Hellas har mer enn 2 500 øyer, hvorav 227 er bebodd. Landet har et typisk middelhavsklima med milde og regnfulle vintre og relativt varme og tørre somrer. Middelhavsregionen er sterkt berørt av skogbranner, og Hellas er intet unntak. Sommeren 2007 førte ekstrem tørke og rekordhøye temperaturer til at landet opplevde den verste skogbrannen på 150 år. Brannen etterlot seg svært store skader og fikk omfattende økologiske konsekvenser. Økosystemer er i mange områder blitt sterkt redusert. Dette har ført til jorderosjon, vannmangel og tap av biologisk mangfold.

HISTORIE 

Innsikt i eldre historie er nødvendig for å forstå nåtidens Hellas. Guder og gudinner spilte tidligere en sentral rolle i grekernes dagligliv, og grekere har et nært forhold til store historiske personligheter som filosofene Sokrates, Platon og Aristoteles. Det samme gjelder for matematikere som Archimedes og Pythagoras og kjente statsmenn og forfattere gjennom tidene. Hellas ble ikke anerkjent som en uavhengig gresk stat før i 1830, og i perioder har Hellas hatt en ustabil politisk situasjon. I 1946-49 var landet i borgerkrig. Krigen ble utkjempet mellom den greske regjeringshæren, med støtte av Storbritannia, og det kommunistiske partiet. Krigen endte med kommunistisk nederlag. Dette førte etter hvert til at Hellas ble medlem i NATO, og det oppsto en ideologisk balanse mellom øst og vest i det indre Middelhavet. I 1967 ble det gjennomført et militærkupp. Monarkiet ble avskaffet i 1973, og året etter brøt militærjuntaen sammen. Siden den tid har to partier regjert - sosialistiske PASOK og konservative Nytt Demokrati.