CUBA

Øya hvor kontraster, historie, natur, rikdom, fattigdom og livsglede går hånd i hånd.

For mange betyr Cuba revolusjon, fargerike amerikanske biler, store sigarer og rom. Cuba er et fantastisk land som byr på mange opplevelser. Salsa, musikk og sjarmerende byer, preget av den spanske kulturarv og arkitektur fra kolonitiden, med gamle haciendas og pastellfargede bygninger. Cuba har flott natur med elver, grønne daler, tobakk, sukkerrørplantasjer, fjell og vakre hvite karibiske strender. Det er 50 år siden revolusjonen, men på mange områder har utviklingen nærmest stått stille siden da. Et godt bilde på Cubas stillstand i tiden, er at du kan forvente å se nesten like mange hestevogner og sykkeltaxier som faktiske biler. En tur rundt i Havanna i en hestevogn er for øvrig litt av en opplevelse.

Som turist vil man oppdage at Cuba er et land man ikke finner maken til andre steder. Gamle amerikanske biler fra 50-tallet triller rundt på veiene, og fra barene lyder det salsarytmer. Det brukes to myntsorter, nemlig pesos, som de lokale bruker, og konvertible pesos, som du vil bruke som turist

Med Kilsund Travel kan du oppleve litt mer av det ekte Cuba. Det som ikke vanlige turister får oppleve. Bo i Playa Baracoa, en liten fiskerlandsby vest for Havanna, og få hjelp av Alexis, vår norsktalende cubanske guide. Han er svært kunnskapsrik, og tar deg gjerne med på turer til Havanna, Vinales og Trinidad. Dessuten viser han deg de små lokale restaurantene, hvor maten smaker kjempegodt og koster nesten ingen ting. Ta kontakt med oss, så ordner vi alt i forbindelse med reise, opphold og utflukter.  

Ta kontakt - vi skreddersyr tilbud i alle prisklasser.

Vi arrangerer både individuelle turer og gruppeturer til Cuba 

GEOGRAFI OG MILJØ

Cuba er et lite land som består av flere øyer. Landet ligger i det karibiske hav bare 14,5 mil utenfor kysten til den amerikanske delstaten Florida. Hovedøya Cuba er den største, og det er der hovedstaden Havanna ligger. Øyas kyst består av bukter, sandstrender, klipper og korallrev. I innlandet er det for det meste slettelandskap og små koller. En fjerdedel av innlandet er fjell. Jorda er fruktbar og mesteparten brukes til jordbruk. Klimaet i landet er tropisk med varme, fuktige somre og milde, tørre vintre. Det er regntid mellom mai og oktober. Fra juni til oktober er det ofte kraftige tropiske stormer i området. Skogen i Cuba hogges ned, og landet sliter med å bevare dyrelivet på øyene. Det er blitt satt i gang flere programmer for å bevare og plante ny skog. 


HISTORIE 

Før europeerne kom til Cuba bodde det indianske folkegrupper der. Christoffer Columbus steg i land i 1492 og øya ble kolonialisert av Spania på 1500-tallet. Cuba var en spansk koloni i nesten 400 år. De indianske folkegruppene ble nærmest utslettet og det ble innført afrikanske slaver. USA støttet kubanerne i selvstendighetskrigen fra Spania i 1898, men valgte selv å okkupere landet like etterpå. USA styrte Cuba fram til selvstendighet i 1902, men tvang igjennom et grunnlovsvedlegg som ga USA stor innflytelse over kubansk økonomi og utenrikspolitikk.

I årene etter selvstendigheten ble landet styrt av vekslende demokratiske og korrupte regimer, samfunnet var preget av stor sosial ulikhet. Fidel Castro tok makten i 1959 gjennom væpnet revolusjon, og Cuba ble en kommunistisk ettpartistat. Castro gjennomførte et radikalt økonomisk program med store nasjonaliseringsreformer. Dette førte til at Cuba kom i konflikt med USA. Forholdet forverret seg da Castro fikk økonomisk bistand og handlet med Sovjetunionen. I 1962 innførte USA en streng handelsblokade.


SAMFUNN OG POLITIKK

Cuba er en sosialistisk ettpartistat. Kun kommunistpartiet er tillatt. Nasjonalforsamlingen er landets høyeste organ, men i praksis har de aldri forkastet et lovforslag fra regjeringen. Presidenten Fidel Castro styrte Cuba fra 1959, men overlot i 2006 maken til sin bror Raúl Castro og i 2008 ble Raúl offisielt statsoverhode.

Forholdet til USA setter preg på kubansk politikk og samfunnsliv, særlig etter at handelsblokaden ble strammet inn. Cuba har et velutviklet velferdssystem med fødselspermisjon, pensjoner og gratis utdanning. Helsesektoren er avgiftsfri, legedekningen er god, men det har vært mangel på legemidler grunnet handelsblokaden, derfor har landet utviklet egen legemiddelindustri. Cuba har blitt kritisert for å være udemokratisk og for menneskerettighetsbrudd ved for eksempel henrettelser av politiske motstandere. Raúl Castro har imidlertid innført flere reformer. Flere at nøkkelpersonene i det gamle regimet har blitt fjernet, og det har blitt bestemt at politikere bare kan sitte i to perioder. Det betyr at Raúl Castro etter planen skal gå av i 2018.