ANTIGUA

Karibisk kultur -Spennende natur - 365 strender

Karibisk øyparadis med et historisk sus av engelsk kolonitid

Antigua er først og fremst kjent for sine herlige, hvite sandstrender, asurblå hav og spennende mat, med smaker fra det europeiske, karibiske og arabiske kjøkken. Antigua sies å ha 365 strender, så her er det en strand for hver dag i året. Øya passer like godt for barnefamilier som for par på bryllupsreise. Alle vil få en eksotisk opplevelse og en deilig varm karibisk ferie.

Antigua er rik på både kultur og historie, og her finnes utallige muligheter for fantastiske og opplevelsesrike utflukter. Et besøk til Heritage Market en søndag morgen, må du ikke gå glipp av. Her finnes et utall av frukt og grønnsaker, som du helt sikkert ikke hverken har sett eller smakt før, og selgerne er ivrige etter å fortelle deg både hva det er, og hvordan de spises eller brukes i maten.


Monumentet og muséet Nelson's Dockyard ligger i English Harbour, helt sør på Øya. Historien strekker seg tilbake til slaget om Trafalgar, med helten admiral Horation Nelson. De staselige georgianske bygningene er blitt møysommerlig restaurert og huser nå koselige restauranter og butikker.

Vi har reist til Antigua flere ganger, og kan virkelig anbefale denne flotte øya. Ta kontakt så hjelper vi deg med en skreddersydd tur, og gir deg gode råd på veien.

Ta kontakt - vi skreddersyr tilbud i alle prisklasser.

GEOGRAFI OG MILJØ

Antigua og Barbuda er en øystat bestående av tre øyer i den østlige delen av Det karibiske hav. Den tredje øyen i tillegg til Antigua og Barbuda er Redonda, en svært liten og ubebodd øy som er formet som en bratt klippe. Antigua er en kalksteinsøy og øya reiser seg bare noen få meter over havnivået. Barbuda er en flat koralløy, hvor det vokser mye skog. Klimaet i Antigua og Barbuda er tropisk. Gjennomsnittstemperaturen i januar er 24 grader og i juli 29 grader. Øyene er utsatt for tropiske orkaner og det regner mest mellom september og november.


HISTORIE 

Christofer Columbus kom til disse øyene i 1493. Han ga øya Antigua navnet Santa Maria de la Antigua. Øyene hadde da allerede vært bebodd i 4 000 år. Først ble de befolket av arawaker fra Venezuela og senere ble øyene bebodd av karibiere. Ganske raskt kom det spanske og franske bosettere til øyene, men engelskmennene overtok etterhvert. I 1667 ble Antigua og Barbuda en britisk koloni. Britene brakte med seg slaver fra Afrika. Samfunnet ble holdt oppe med slavearbeidskraft. Dette varte frem til andre verdenskrig, selv om slaveriet ble avskaffet i 1834. De tidligere slavene arbeidet fortsatt hardt på sukkerplantasjer og fikk lite lønn for strevet. I 1939 ble landets første fagforening grunnlagt, noe som bedret arbeidernes leveforhold. Antigua og Barbuda ble selvstendig i 1981, men det er fortsatt dronningen av Storbritannia som er landets statsoverhode. Da landet ble selvstendig overtok turismen for sukkerindustrien, som den viktigste inntektskilden for landet.

Arbeiderpartiet i landet vant valget i 1951 og har siden, med unntak av årene 1971-1976, beholde flertallet i parlamentet frem til 2004. Statsministeren Vere Bird og hans familie har blitt anklaget for korrupsjon og våpensmugling til Colombia. Skandalene forårsaket store demonstrasjoner. Etter urolighetene utover 1990-tallet, tapte Arbeiderpartiet makten til Det forente framskrittspartiet (UPP) ved valget i 2004. Familien Birds tid ved makten var over, og UPP dannet regjering med Barbadufolkebevegelsen, med Baldwin Spencer som statsminister. Han ble gjenvalgt for en ny periode i 2009.

I de senere årene har narkotikahandel og kriminalitet økt i landet. Regjeringen har forsøkt å bekjempe problemet med strengere lovgivning og høyere straffer. Etter arbeiderpartiets historiske nederlag i 2004, kom partiet tilbake til regjeringsmakten ved valget i 2014, etter en stor valgseier. Regjeringen ble dannet med Gaston Browne som statsminister og finansminister. Partiet vant valget med løfter om å forbedre landets økonomi. Å lokke til seg flere utenlandske investeringer og øke turiststrømmen til landet er et viktig mål.


SAMFUNN OG POLITIKK

Antigua og Barbuda er et konstitusjonelt monarki og har Dronning Elisabeth II av Storbritannia som sin dronning. Hennes representant i øystaten er generalguvernør Sir James Carlise. Den utøvende makt ligger hos regjeringen og den lovgivende hos de to kamrene i parlamentet. Det dominerende politiske partiet har siden 1949 vært Antiguas arbeiderparti (ALP), som ble stiftet av Sir Vere Cornwell Bird. Bird regnes som nasjonalhelt fordi han bidro til at landet ble uavhengig. Bird var statsminister fra 1981 til 1994. Hans sønn, Lester Bird, ble valgt til landets neste statsminister og var statsminister fra 1994 til 2004.

Antigua og Barbuda regnes som en av de mer velfungerende, blant de små øystatene i Karibien som tidligere var britisk koloni. Nesten hele befolkningen bor på Antigua. På Barbuda bor det bare noen tusentalls mennesker. Levestandarden er generelt sett høyere i Antigua og Barbuda, enn i mange av nabolandene. Allikevel finnes det en nokså stor andel fattige. I 2006 ble så mange som en femdel regnet som fattige. Blant de som er dårligst stilt er familier uten tilgang på sanitæranlegg og rent vann. Befolkningen som arbeider har flere velferdsgoder som pensjonsordning og sykelønn, men de som står utenfor arbeidslivet har få eller ingen støtte. Narkotikamisbruk er ikke uvanlig. Landet ligger langs smugleruten fra Sør-og Mellom-Amerika til Europa og USA.